За 8-часов работен ден получаваме пари като за 2 кг кашкавал

В обществения сектор разходите за един час труд са 15,88 лв., а в частния - 12,77 лв.

11.12.2022 | 16:05 Редактор: Тодор Петров
За 8-часов работен ден получаваме пари като за 2 кг кашкавал

За 8-часов работен ден българите получават пари, които стигат за покупката на два килограма кашкавал. Един час труд в България струва на работодателите 13,50 лв., показват последните данни на Националния статистически институт. Но част от тези разходи на фирмите са за осигуровки. От получаваните от хората заплати също удържат данъци и осигуровки.

В резултат след плащане на всички налози хората взимат средно по 8,80 лв. за един час работа. Тези пари стигат за покупката на четвърт килограм кашкава. А за цял ден изкарваме за два килограма. Това ни нарежда на последно място в ЕС по размер на доходите

В обществения сектор разходите за един час труд са 15,88 лв., а в частния - 12,77 лв., показват данните на НСИ.

Най-скъпо излиза наемането на хора в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 29 лв. на час, или 51 330 лв. на година, показват данните на НСИ. В този сектор влизат IT фирмите, телекомите, както и правенето на филми и телевизионни предавания, пише "Труд".

Най-ниски са разходите за труд в сектора “Хотелиерство и ресторантьорство” - само 7,90 лв. на час, или 12 966 лв. на година. На второ място по ниски възнаграждения са заетите в селското стопанство. Разходите на техните работодатели за труд са 9,30 лв. на час, което за година прави 15 949 лв.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR